Откриха изложбата „Долината на тракийските царе в Сливенско”
Откриха изложбата „Долината на тракийските царе в Сливенско” / DarikNews; Здравка Танева

Уникалната тракийска златна маска, открита от археолога Георги Китов в могила край Сливен може да бъде видяна от днес в изложбата „Долината на тракийските царе в Сливенско”. В залите на първия етаж на Регионален исторически музей – Сливен са наредени над 100 находки от тракийско време, открити от експедиция ТЕМП с ръководител д-р Китов в землищата на пет сливенски села. 

Експозицията е в два раздела – керамика и злато и сребро. Освен златната маска, принадлежала на тракийски владетел, са изложени два сребърни ритона, сребърна конска амуниция, керамика, бронзови пръстени, служили за печат на владетели и др.

„Това е уникален случай в историята на българската археология – само два месеца и половина след разкопките находките да бъдат показани в изложба” – отбеляза Георги Китов. Той е категоричен, че за възможността изложението да бъде видяно дни след приключване на експедицията, приносът е на реставраторите, които, въпреки ниското заплащане, са успели да подготвят експонатите.

300000 струваше експедиция ТЕМП, парите бяха набавени и от частни спонсори. Общински съвет Сливен гласува общо 890 хиляди лева – за самата експедиция и за закупуване на блиндирани витрини, в които да се изложи всичко, открито от експедицията. Изложбата, която бе открита днес е временна. Постоянната експозиция, според директора на музея Георги Кюпчуков, ще е възможна след като бъдат купени блиндираните витрини и бъдат подготвени подходящи зали