Откриха изложба Нова Загора и Априлското въстание 1876г.
Откриха изложба Нова Загора и Априлското въстание 1876г. / община Нова Загора

Изложба "Нова Загора и Априлското въстание 1876г." беше открита в Историческия музей в Нова Загора.

На официалното откриване днес присъстваха председателят на ОбС Нова Загора Георги Николов, заместник-кметът на Община Нова Загора Ивайло Енев, директорът на Исторически музей Пейчо Пейчев, началникът на отдел „КМПИМ" Станимира Кънчева, много ученици и граждани.

При откриването й директорът на музея Пейчо Пейчев изтъкна, че сред нашите земляци има редица възрожденски деятели, които заслужават да бъдат помнени и почитани от новозагорци с искрените си копнежи за свобода, дръзновение, вяра и своята героична саможертва. Той изрази своята искрена надежда, че организираната експозиция отразява достатъчно от участието на Новозагорска община в Априлското въстание и че, чрез нейното излагане в 7 училища ще се запази връзката между ученици и исторически музей.

Заместник-кметът на Община Нова Загора Ивайло Енев благодари на организаторите и изказа своето задоволство от факта, че изложбата ще бъде показана и в училищата, защото „Народ, който не познава историята си, е обречен да допусне грешките от миналото си".