Отчете се Общинската организация на СБУ в Стралджа
Отчете се Общинската организация на СБУ в Стралджа / Общински пресцентър Стралджа

За периода 2007-2011 г. Общинската организация на Синдиката на българските учители /СБУ/ в Стралджа не допусна от системата на образованието да излязат хора на трудоспособна възраст. Това отчете на своята конференция Общинският координационен съвет. Организацията, в партньорство с общината, изпълнява  Споразумение по Колективния трудов договор. Конкретните постижения се изразяват в постигане на средна брутна работна заплата - 650 лв. и 450 лв.  начална работна заплата, 8 % от годишните средства в бюджетите на училищата се разпределят за повишаване квалификацията на педагозите. Във всички учебни заведения учителите получават работно облекло в размер на една минимална работна заплата, разпределят се средства за допълнително материално стимулиране минимум три пъти годишно в рамките на една средна брутна работна заплата.

Председателят на Общинския координационен съвет Виолета Андонова подчерта, че организацията работи по разработката на нов Колективен трудов договор, в който се визират допълнително два дни към годишния отпуск на учителите и осигуряване по една брутна работна заплата като допълнително стимулиране, защита от съкращения, осигуряване достъп до информация и т.н.

В периода за обсъждане и приемане на новия Закон за народната просвета, СБУ излезе със становище и конкретни предложения по проекта. През новия отчетен период усилията на синдикалната организация ще бъдат насочени към запазване работата на учителите и утвърждаване на синдикалните права.