ВиК Слвен
ВиК Слвен / Дарик Сливен
„В и К“ – Сливен ще участва със свой отбор в международния маратон „Хайдушки пътеки“, който ще се състои в събота, 21 октомври, съобщиха от водното дружество. Маратонът се организира за втори път от природозащитната фондация „Стария бряст“. Хартата на маратона е подписана от много работодатели, начело с кмета на Сливен Стефан Радев, областния управител Чавдар Божурски и Сливенския владика Йоаникий, от ръководители на прокуратурата, полицията, адвокатската колегия, държавни предприятия като „В и К“ – Сливен и Горското стопанство и частни фирми.

Според председателя на фондация „Стария бряст“ Стефан Стефанов, спортът е най-популярното средство за борба срещу застоялия начин на живот и стреса на работното място. Идеята е работодателите да проявят грижа за здравето на работниците и да ги стимулират за активен начин на живот. По Хайдушките пътеки ще тръгнат Тодорка Енева и Пламен Даскалов - носители на наградите на Сливен „Милосърдие“ и предприемач на годината на името на Добри Желязков.


Маратонът се провежда в навечерието на Международния ден за борба с наднорменото тегло и затлъстяването 24 октомври и Деня на Сливен Димитровден. Събитието ще се проведе в направленията масов старт, полумаратон и маратон. Трасето на маратона е  дълго 42 км 195 метра. Състезателите ще преминат по маршрут от Стария бряст, Розова градина, крепостта „Туида“, през Хайдушката пътека, Халката, Карандила, Кушбунар, Телевизионната кула, пещерата на Панайот Хитов, Горна лифтена станция, върховете Малка и Голяма Чаталка, Кутелка, Българка, Моллова гора, Ичеренско шосе и обратно в Сливен. Идеята е чужденците маратонци да видят сливенските природни феномени. Трасето е сертифицирано в Международната асоциация на планинските маратони и дава три квалификационни точки за най-престижния маратон Монблан.

В надбягването по Хайдушките пътеки ще участват Кирил Николов - Дизела и Мария Николова от Сливен - единственият представител на България, влязъл в десетката на Монблан, също световният шампион по планинско бягане Шабан Мустафа. За финалистите е поръчан сувенир с 200 милилитра сливенска перла. Работодателите от Сливен са приготвили стимули и поощрения за отборите си. Посланието към гражданите - участници в масовия старт е да водят здравословен начин на живот.
Р
ъководството на „В и К“ – Сливен се включва в спортното мероприятие с отбор от 20 доброволци, водени от управителя на дружеството инж. Севдалин Рашев. В екипа участват служители на водното дружество от Сливен, Нова Загора, Твърдица, Котел.