Отбелязаха 140 години от гибелта на Стоил войвода
Отбелязаха 140 години от гибелта на Стоил войвода / община Нова Загора

140 години от героичната гибел на Стоил войвода отбелязаха жителите от родното му село. Кметът на селото Минка Попова призова присъстващите да носят в сърцата си неговия искрен копнеж за свобода, за да пренесат през вековете мъдростта, родолюбието и силата на българския дух, съхранени в родното му място. Тя поздрави организаторите на осмото издание на литературно-художествения конкурс, посветен на делото на Стоил войвода и пожела на жителите на селото стремеж да се развиват и да пазят българското.

Отбелязаха 140 години от гибелта на Стоил войвода
netinfo

След патриотичните слова започна и кратка литературно-музикална програма. Прозвучаха възрожденски песни и стихове за героичното минало на страната ни, за славната гибел на Стоил войвода и неговата чета. Проехтяха и заветните му думи „Вси като рой подир знамето да пристъпяте".

Да почетат паметта на войводата и да поставят цветя на костницата в родното му място пристигнаха заместник-кметовете от Община Нова Загора Светла Стоянова и Ивайло Енев, секретарят на Общината Веселина Трънова и началникът на отдел „КМПИМ" Станимира Кънчева. Заедно с кмета на с. Близнец Димитър Димитров и представителя на Фондация „Стоил войвода" Христо Михнев, официалните лица от Община Нова Загора поднесоха цветя на костницата на войводата и сведоха глави в едноминутно мълчание.

Представителите на ръководния екип на Община Нова Загора посетиха и местното училище, където се състоя литературно-музикална програма във връзка с навършването на 140 години от саможертвата на Стоил войвода.

Тържествената програма продължи с награждаване на отличените в литературно-художествения конкурс.