/ Дарик Сливен, архив
Специално внимание в инвестиционната програма на водното дружество в Сливен е отделено на дейностите за ремонт и реконструкция на водопреносната мрежа в 28-те села с гравитачно водоснабдяване в Сливенска област.

Подобряват ВиК мрежата в село Биково

Инвестиционната програма на „ВиК“-Сливен предвижда приходите, събрани от новата цена на водата, да се връщат към всяка община и населено място, за подобрения на водопроводната мрежа и допълнително водоснабдяване, заяви управителят инж. Севдалин Рашев.

5-6 милиона лева от амортизационните отчисления от очакваните европейски средства за Сливен и Нова Загора, ще бъдат насочени за рехабилитация на водоподаването в селищата с гравитачно водоснабдяване.

Всеки месец ВиК-Сливен ще монтира по 1000 водомера  

В момента „ВиК“-Сливен разработва два варианта за подобряване на схемата на водоснабдяването и качеството на водата в твърдишкото село Сборище, влошено от дейността на близкия микровец.

Експертите се насочват към включване на допълнителен водоизточник в района на помпената станция на „ВиК“. Той ще замести досегашното речно водохващане, от което идват калните води. Втората възможност е за поставяне на инсталация за пречистване на водата при нужда. 

В село Глушник е изграден 300 метра допълнителен водопровод. В котленското село Кипилово водното дружество разработва проект за реконструкция и ремонт на водоизточници с некачествени дренажи.

Близо 1,7 млн. лв. е инвестиционната програма на „ВиК“-Сливен

Подобни реконструкции, включващи хидроизолация, изграждане на нови подпорни стени и дренаж ще бъдат извършени в сливенското село Новачево и новозагорското село Караново. Кметът на с. Градско Юсмен Али изрази благодарност на ръководството на дружеството за извършените ремонти на каптажите на главното водохващане в местностите Копево къртовнище и Карагьолджук и за ремонта на третото водохващане на с. Градско.

Реконструкция на основния водоизточник, спиране на течовете по водопроводната мрежа, повишаване на налягането на подаваната питейна вода са дейностите, с които „ВиК“-Сливен ще се заеме в сливенското село Биково.

Обсъдиха проекта за водопроводните и канализационни съоръжения

Срещите на ръководството на „ВиК“ с потребителите на водни услуги продължават. Целта на организираните през последната година приемни с граждани и срещи с жителите на малките селища е да се прецени къде да се насочат средства за ремонти, поддръжка и реконструкция.