обсъждане на проект
обсъждане на проект / Вик Сливен
Работна среща по проекта за финансиране с европейски средства на обекти от водопроводната и канализационна мрежа, стопанисвана от „ВиК“- Сливен, на територията на Сливенската и Новозагорската община се проведе в община Сливен. Целта бе да се уточни хода на проекта, устройствените процедури, ПУП-овете и да се потвърдят инвестиционните намерения, чиято реализация стартира следващата година. В присъствието на кмета на Сливен Стефан Радев и зам.-кмета Стефан Кондузов, ръководството на ВиК – Сливен, експерти и консултанти, беше докладван напредъкът по проекта на стойност 85 500 000 лева.

„Инвестиционните намерения вече са одобрени. Тече разработка на самите проекти. Има издадено решение за екологична оценка, което е положително.“, заяви инж. Пенка Теодосиева, ВиК експерт и консултант по проекта за европейско финансиране по програма „Околна среда“. Средствата са разпределени по компоненти – водоснабдяване и канализация. Заложени са, съобразно проблемите по водоснабдителните системи, реконструкции на водопроводна мрежа, довеждащи водопроводи, помпени станции и резервоари, с цел намаляване загубите на вода. Във връзка с европейската директива за пречистване и отвеждане на отпадъчните води, се предвижда доизграждане на канализационна мрежа, реконструкция на увредени канализационни участъци и на пречиствателните станции за отпадъчни води в Сливен и Нова Загора.

Очаква се проектът да стартира догодина с обществени поръчки. Експертите докладваха като положителен резултат запазването на кв. „Речица“ и вододайните зони Гергевец и Мечкарево като част от агломерация Сливен.

Управляващият орган МОСВ и ВиК-операторът смятат за целесъобразно първо да стартират проектите за обекти с изчистени устройствени процедури, каквито са градските водопроводни и канализационни мрежи. Според инж. Теодосиева, проблеми с ПУП-овете има за довеждащите и отвеждащите водопроводи извън населените места. Амбицията е бенефициентът „ВиК“ – Сливен и общините да задействат срочно всички процедури, включително съгласувания с АПИ, EVN и всички институции, които имат общо с предстоящите строителни работи.

Довършването на пречиствателната станция за питейни води на Сливен ще стартира след реконструкцията на мрежата. За реконструкция е предвиден съществуващият довеждащ водопровод от яз. „Асеновец“. Ще бъдат изградени и довеждащи водопроводи за връзка на пречиствателната станция с напорните резервоари за града. По проекта тече съгласуване. За канализацията на „Речица“ се очаква ПУП, който да бъде одобрен в кратки срокове, защото не преминава през частни имоти.

На заседание по-късно във ВиК-дружеството бяха коментирани редът и графикът на обществените поръчки и направени последни уточнения за инвестиционните намерения. Проектите ще стартират, след като бъде одобрена обща за Сливен и за Нова Загора документация за европейското финансиране.