Над 800 души са се подписали за три дни в подписка в подкрепа на избора на Агатополския епископ Йеротей, която бе обявена от гладуващия свещеник
Общински съветници от Сливен подкрепиха отец Иван, който обяви гладна стачка пред митрополията.

"Напълно нормално е всеки от нас в този момент да подкрепи отец Иван, изключително уважаван от миряните. Това коментира пред репортер председателят на Общинския съвет в Сливен Димитър Митев, който подчерта, че се явява в качеството си на гражданин.

БТА

"Призовавам Светия синод да обърнат внимание на факта, че толкова много хора са в подкрепа на отец Иван, цялата местна власт е в негова подкрепа и е крайно време да видят, че животът е най-важен".

Вандали поругаха църква в Сливен, чийто предстоятел обяви гладна стачка

По думите му общински съветници от всички групи спонтанно са решили да изразят подкрепа към свещеника, а вчера в подписката се е включил и кметът Стефан Радев. Над 800 души са се подписали за три дни в подписка в подкрепа на избора на Агатополския епископ Йеротей, която бе обявена от гладуващия свещеник на 18 март. 

БТА

"Искреното ни желание е да разрешим въпроса по мирен, деликатен и спокоен начин, особено в дните на Великия пост, каза пред журналисти сред среща със свещеника Варненският и Великопреславски митрополит Йоан. Желанието ми беше да не пренасяме църковните проблеми на площада, да чертаем сградите с червен спрей, а да седнем като духовници да говорим и да намерим решение".

БТА

Владиката съобщи, че са стигнали до съгласие на Тодоровден в митрополитската катедрала да отслужат заедно Света литургия. "Отец Иван се съгласи да се причасти, посочи митрополитът. Не приемам никак неговата стъпка и я считам за твърде крайна той да обяви гладна стачка в първата неделя на Великия пост.

БТА

Това за мен е безкрайно смущаващо. Няма как да не кажем, че гордостта, егоизмът, първичният инат понякога властват като страсти в човека. Много е лесно да отворим устава и да налагаме църковни наказания.

БТА

"Митрополитът припомни, че решението на Светия синод е да се проведе нов епархийски избор на 19 май и каноничен на 26 май. На въпрос ще продължи ли протеста си, след като самият епископ Йеротей го призова да прекрати гладната стачка, отец Иван заяви: "В църквата няма "искам и не искам", има послушание. Епископ Йеротей, братко, ще бъдеш Сливенски митрополит, независимо дали го искаш".

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Велина Василева, БТА