Общински кукерски празник Стралджа 2014
Общински кукерски празник Стралджа 2014 / Общински пресцентър Стралджа

Стралджа отново събра множество почитатели на народните традиции. Общинският кукерски празник стана повод за поредното потвърждение, че традициите са живи, очаквани за забавление и радост. Страшилища на злото от Лозенец, Горно Александрово, Чарган, Глушник, Гранитово, Маломир раздрънкаха хлопки, танцуваха, благославяха за здраве и берекет. „Всяка година ние провеждаме този хубав празник, за да възвестим, че доброто ще царува!", каза в приветствието си кметът на общината Митко Андонов.

Той припомни, че кукерите са тези, които доказват готовността на българина да се пребори с всяко зло и да продължи напред към своите цели. "Кукерите са нашата среща между минало и настояще, мощният звън на хлопките събира богатството на цял един свят, в който има всичко - топлина, светлина, сила, красота и... магия. И както е при огъня - искрата от искра припламва, празникът подхранва нови амбиции", добави кметът Андонов, приветствайки участниците.

Последва представянето на всяка от групите, за да каже думата си и журито. Присъдени бяха три първи награди - на групите от Чарган, Лозенец и Горно Александрово. Вторите награди си поделиха Глушник, Гранитово и Драгоданово. Две трети награди имаше за групите на Камен и Иречеково.

Наградата на кмета Митко Андонов заслужи групата на Маломир, а специалната награда спечелиха представителите на Стралджа. Връчвайки грамотите и паричните награди кметът Митко Андонов пожела на всички здраве и да бъде цар доброто.