/ ДарикНюз, Архив
Общинската епизоотична комисия (ОЕК) проведе извънредно заседание за потенциална опасност от инфлуенца по птиците. Присъстващите бяха запознати със заповедта на изпълнителния директор на Българска агенция по безопасност на храните - д-р Дамян Илиев за възникнали огнища на инфлуенца по птиците. Д-р Веселин Василев представи актуалната обстановка в страната и общината.
 
Членовете на комисията получиха уверение, че Областната дирекция по безопасност на храните е предприела всички необходими мерки по контрола на разпространение на болестта и възможностите за ограничаване възникването на огнища на заразата, за което се изисква и съдействие от всички кметове и кметски наместници на населените места и ведомства.
Прелетните птици са сериозен фактор на пренос на заразата и заболяването.
 
На заседанието беше отделено внимание на контрола от страна на Районното управление на полицията, информираността на населението с цел повишаване поведението на собствениците на птици и птицеферми за нужната превенция по недопускане или овладяване на опасността.
 
Секретарят на ОЕК ще информира кметовете и кметските наместници за задълженията им да  съдействат на органите на ОДБХ и информират всички собственици на птици за опасността от заболяването и предприемането на съответните мерки.
 
На заседанието присъстваха зам.-кметът Стефан Кондузов – председател на Общинската епизоотична комисия, инж. Снежана Кънева – секретар, д-р Деница Георгиева, инсп. Николай Колев - РУП Сливен при ОД на МВР, д-р Веселин Василев – официален ветеринарен лекар за Община Сливен, инж. Красимира Стойчева – заместник директор ДГС Сливен, инж. Даниела Йорданова – директор ОП ЗГВР, Джемал Идриз – представител ОП ЗГВР и Ивайло Русев - директор ДГС Стара река.