Община Сливен задължава собствениците на бъдещия МОЛ да засадят нови дръвчета на мястото на отсечените
Община Сливен задължава собствениците на бъдещия МОЛ да засадят нови дръвчета на мястото на отсечените / Община Сливен

На мястото на отсечените 14 дървета от градинката в близост до храм „Свети Димитър Солунски" в Сливен ще бъдат засадени нови, увери Емилия Кючукова, главен инспектор екология към дирекция "Контрол на техническата инфраструктура, транспорта, търговията и околната среда" в Община Сливен. Фирмата - строител е представила разрешение за строеж, скица и ситуация от архитектурния проект, за да се види точно каква растителност ще бъде унищожена заради строежа.

На място са установени 14 дървета, които са оценени по тарифата за обезщетение за причинените вреди на декоративната растителност, както и 10 вечно зелени храсти, които са над 5-годишни и тревна площ - първа и втора категория.

Първа категория е тревната площ в откритото пространство, където е поддържана интензивно и е в много добро състояние. Втора категория е една минимална част от тревната площ, която не е била в много добро състояние. Цената на тревната площ е оценена на 7.50 лв. на квадратен метър за първа категория и 4.50 лв. за втора категория на квадратен метър.

9 057 лева екотакса са платили собствениците на имота, заради това, че са унищожили ценна декоративна растителност. Тя се плаща еднократно и остава в бюджета на общината.

Собствениците се задължават да засадят точно толкова дървета, колкото са отсекли по указания на специалистите от администрацията. Изрично се упоменават местата, където ще бъдат засадени тези декоративни дървета, упоменава се вида и големината на дърветата.

Освен това трябва да се затревят 968 квадратни метра площ, която са унищожили.