Няма програма за децата от социалните домове, които стават пълнолетни
Няма програма за децата от социалните домове, които стават пълнолетни / netinfo

Бюджетите на социалните заведения са изключително ниски, професията се феминизира, няма адекватна програма за децата от социални домове след навършване на пълнолетието им – това са някои от проблемите, върху които дебатираха присъстващите на кръглата маса на тема „Децата от специализираните институции – проблеми и перспективи”, която се проведе в Сливен.

В Дома за деца с умствена изостаналост в Кермен има вече 11 младежи, навършили 18 години, които трябва да напуснат специализираната институция” – подчерта Снежана Кръстева от отдел „Закрила на детето” към Социално подпомагане. Кръглата маса е част от проекта за развитие на житейските умения на деца от специализирани институции.

Снежана Кръстева оцени като едно от постиженията на проекта работата на деца от масови училища, с деца от специализирани институции. Проблемите на децата от тези заведения са сериозни и трябва повече институции да се ангажират с разрешаването им.

10988 са децата, настанени в специализирани в специализирани институции в страната, още 2000 са в социално-педагогически интернати с възпитателна мярка. Всички те имат право на равен старт с останалите деца в България – около това са се обединили присъстващите на дебата.