Неизплатените разходи на общините застрашават местните дейности
Неизплатените разходи на общините застрашават местните дейности / netinfo

Ситуацията в българските общини през 2010 г. по отношение на държавните дейности е на нивото на 2009 г. ,каза Станка Ангелова, председател на Постоянната комисия по финанси, икономически дейности и транспорт към Националното сдружение на общините в Република България след изнесеното заседание на сдружението в Сливен.

Според нея инфлационния индекс не е осигурен и местните дейности са застрашени.

Затова е искането 20 процента от размера на данъка върху доходите на физическите лица да остава в бюджета на местната власт за местните дейности, а много от общините дофинансирали и държавните дейности.

Ангелова прогнозира, че неразплатените разходи на общините до края на годината ще набъбнат на 300 милиона, а тях никой не ги отчита. Това е сериозна дупка в бюджетите, срещу която няма сериозен приходоизточник.

Ако не се набележат конкретни решения в областта на съфинансирането по европейските проекти, които могат да компенсират общините, които сега вкарват текущи приходи за плащания по програмите, ще блокират цялата идея за усвояване на средства от ЕС. През това време над 700 милиона е вноската на България като член на Евросъюза, изтъкна Станка Ангелова.

Общините вече са започнали реализация на проекти по подмяна на водопроводи и ремонти на училища и публични пространства, но кметовете са демотивирани, защото има неяснота по съфинсирането, която трябва да бъде разрешена чрез държавния бюджет, изказа мнение кметът на Свищов Светослав Благов.

 „Ако се запази структурата на разпределението на данъците между общините и държавата ще има общини в крайно затруднено финансово състояние, защото с местните приходи ще бъдат обслужени стари кредити или ангажименти по договори, които са реализирани в предходната година.

Ако не бъде променена структурата на общинските бюджети, голяма част от общините няма да реализират публични дейности по ремонти на инфраструктурата и ще има проблеми в детските градини и социалните домове, които се издържат от местните бюджети, прогнозира свищовският кмет.