Наводненията отмениха традиционната кушия в Стралджа
Наводненията отмениха традиционната кушия в Стралджа / Общински пресцентър - Стралджа

Наводнението в стралджанско стана причина да се наруши традицията и Тодоровден ще мине без очакваните кушии с коне и надпрепускания с каруци. Такова е решението на организаторите от общината. Почвата е прекалено овлажнена, не може да се рискува и да се пуснат  хора и коне в състезание, което би могло да доведе до наранявания, потвърди Кольо Пехливанов, главен експерт в отдел „Култура" при община Стралджа.

В Стралджа почитателите на Тодоровден са много. Голяма част от собствениците на коне и каруци дни наред преди празника се подготвят, отделят се средства за скъпа амуниция, за украса на каруцата, но най-важно е коня да се гиздоса така, че да предизвиква възхищение.

Един от пословично ревностните пазители на традицията е Добрин Енев. Неговият  баща  - Димитър Енев-Марияната, е бил биргирджия /конен състезател/. Обикновено си разделяли първенството с не по-малко известния в стралджанско Куни Добрев, вуйчо на Добрин.

Дълги години първенец в кушиите, бай Димитър днес, вече на 80 години, продължава да се грижи с любов за конете, които и двамата му синове отглеждат.