Над $90 млн. ще вложи US правителството в съоръжения у нас
Над $90 млн. ще вложи US правителството в съоръжения у нас / netinfo
Над 90 милиона долара ще вложи американското правителство през следващите две-три години в съоръженията за съвместно ползване на територията на България, заяви заместник-посланикът на САЩ у нас Александър Караянис.

В момента на полигон „Ново село" има изграден временен лагер, в който са вложени над 6,5 милиона долара. Повече от 62 милиона долара ще бъдат вложени в постоянните съоръжения на полигона. Очаква се те да бъдат изградени през следващите две години.

"Тези съоръжения ще са постоянни, но няма да има постоянно присъствие и разполагане на американски въоръжени сили. Те ще се разполагат временно, на ротационна база, в пълна координация и съгласието на българските военни власти за участие в съвместни учения и други начинания", каза Караянис.

Той наблюдава демонстрации на тактически действия и бойна стрелба, които са част от съвместното българо-американско учение „Пантера 2008". Сред официалните гости бяха още генерал Картър Хам, командващ Сухопътните войски на САЩ и президентът на България Георги Първанов. Президентът изрази задоволство от проведеното съвместно учение и увери, че сътрудничеството ще продължи.

„Налице е една повишена оперативна съвместимост между бойците от двете армии. Вярвам, че това непрекъснато отваряне във всички сфери, ще доведе до скорошно удовлетворително решение и на визовия въпрос. Това политическо доверие и перфектно взаимодействие във военната сфера трябва да има свой резултат и ефект във всички посоки, най-вече за гражданите на двете страни. Учението приключи, но взаимодействието продължава”, заяви президентът Георги Първанов.

„Сътрудничеството между българската и американска армии се задълбочава и ще продължи и занапред”,каза генерал Хам. „Българските воини черпят ценен опит от сътрудничеството ни с американската армия”, – допълни командващият Сухопътните войски генерал-лейтенант Иван Добрев.

„Става въпрос за едно много широко сътрудничество, което ще се развива във времето. Ще продължава и социалната насоченост на нашата дейност, ще провеждаме дейности за подпомагане на местото население, постепенно ще подбираме нови региони, които се нуждаят от подпомагане и развиване на местната инфраструктура”, допълни заместник-посланик Караянис. .