Искаме въвеждане на матури по български език в страните от ЕС
Искаме въвеждане на матури по български език в страните от ЕС / БГНЕС, архив
1229 заявления за допускане до задължителната матура по български език и литература през месец май са подадени в Сливенска област. Това съобщи за Дарик Боян Аксаков, експерт в Регионалния инспекторат по образование. Биология, английски език и философия са най-предпочитаните за втори задължителен зрелостен изпит, подадените заявления са съответно 264, 260 и 205.

Най-малко са желаещите да полагат матура по предметите физика- 2-ма, химия-3, френски -4, история и математика – 35. За трети държавен зрелостен изпит заявления са подали 2 дванадесетокласници, по един по предметите химия и английски, добави още Аксаков.

211 зрелостници  няма да се явяват на втори задължителен държавен изпит. Законът за предучилищното и училищното образование позволява като оценка от втората матура в дипломата им да се запише средноаритметичната стойност на оценките, получени на държавните зрелостни изпити за придобиване на професионална квалификация. 

Държавният зрелостен изпит по български език и литература е на 21 май, а вторият-по предмет, избран от ученика е на 23 май. Във всички зали, в които ще се провеждат изпитите ще има видеонаблюдение.
 
На същите дати ще де проведе и външното оценяване за седмокласнците. Броят на учениците в седми клас в област Сливен е 1813.