/ община Сливен
Кметът на Сливен Стефан Радев поздравява жителите на града по повод Димитровден и празник на града на стоте войводи.

„За всеки от нас Сливен е цял един свят, който събира в сърцата ни неговата богата история и култура, трудолюбивите и гостоприемни жители, свидните детски спомени, близките ни хора и верните приятели.

На този ден да си пожелаем нашият град да пребъде през годините, да сме заедно и сплотени занапред, като всеки дава своя принос за бъдещото развитие и просперитета на Сливен.

Днес цялото ни внимание е насочено към новите предизвикателства и превратности на времето. Даваме си сметка за цената, която плащаме всеки ден и живеем с надеждата, че настоящата ситуация скоро ще се нормализира и от нея ще излезем още по-силни и обединени. Нека не губим вярата си и продължаваме напред с още по-голяма отговорност и грижа на себе си и хората около нас.

Бъдете здрави и нека Свети Димитър ни закриля!“, пожелава кметът.

Отменя се тържествената сесия на Общинския съвет в Сливен

Празничната програма за Димитровден в Сливен е съобразена с епидемичната обстановка и действащите в момента противоепидемични мерки в страната. Денят е неучебен за всички ученици.

Заради високата заболеваемост от коронавирус тази година не е предвидена официална церемония на площада, но вечерта от 20.00 часа ще има празнични илюминации.

Празничният 26 октомври започна със света литургия от 8.30 часа в катедрален храм „Свети Димитър“. Тържествена церемония на площад „Хаджи Димитър“ тази година не се предвижда, тъй като не може да се ограничи броят на присъстващите. Отменени са и повечето събития, в които участват деца.

В община Сливен мъжете с името Димитър, които ще почерпят за имен ден са 3333. Общо 251 са дамите с името Димитрина в общината, като с постоянен адрес в Сливен са 187. Името Деметра носят общо 3 жени. 165 са господата с името Димо, 131 от тях живеят в Сливен. 12 са представителките на нежния пол, носещи името Дима. Димка се казват 170 жени, от тях 128 са с постоянен адрес в Сливен. 7 са дамите с името Димитричка.

Мъжете с името Димчо са 72. 53 от тях са с постоянен адрес в града. В цялата община, дамите с името Димана са 51, като в града живеят 45. Мъжете с името Драган са 33. От тях 25 са от Сливен, а останалите от населените места на общината. Името Митко носят 685 мъже, 440 от тях са с постоянен адрес в града. 332 жени в общината носят името Митка, от тях 168 са от Сливен. 18 са представителките на нежния пол с името Митра, които живеят в града, а за цялата община са общо 23. Днес празнуват и дамите, чието име е Мита. Те са общо 34.
 
община Сливен