/ община Стара Загора
„Искаше ми се днес да се обърна към Вас с празнично слово, но събитията не ми позволяват това“. Така кметът на Стара Загора Живко Тодоров се обърна към жителите на града по повод Празника 5-ти октомври.

празник Стара Загора
DarikNews.bg


Той припомни, че преди 142 години, когато се полага първия камък за възстановяването на Стара Загора, Александър Богориди и интелектуалците на града го правят с идеята да създадат един модерен европейски град, в който всеки да отглежда своето семейство.

Стара Загора
община Стара Загора


„Всяка държава и всеки град имат своите правила, които трябва да се спазват. Само върховенството на закона може да гарантира, че няма да бъдат нарушени правата на другите хора. Днес ние нямаме външни врагове, няма кой да ни напада. Но най-големият ни враг е сред нас в обществото, това е агресията-агресията по пътищата, грубото погазване на закона и липсата на толерантност и уважение“, каза Тодоров.
 

Стара Загора
община Стара Загора


Той призова „да бъдем като нашите предци и да живеем в общество, в което не материалното, не скъпата кола, не скъпите вещи, не показността и суетата са на дневен ред, а моралът. Това зависи от нас, с нашите действия определяме в каква България ще живеем“, категоричен бе градоначалникът.

Стара Загора
община Стара Загора


Денят започна с Mолебен за Стара Загора, отслужен от Старозагорския митрополит Киприан и свещеници в храма „Свети Николай Мирликийски Чудотворец“.

В честванията на Деня на Стара Загора участие взе президентът Румен Радев.

Стара Загора
Старозагорска Митрополия


В 10.00 часа на площада пред общината бяха издигнати националният трибагреник, знамето на Стара Загора и знамето на Европейския съюз.

Стара Загора
община Стара Загора


С тържествена церемония беше отличен със званието „Почетен гражданин“ на Стара Загора на проф. д-р Иван Божков. „Аз съм част от
Стара Загора, част от гражданите на Стара Загора, част от обществения живот на Стара Загора. Създаването на Тракийски университет е плод на усилията на всички граждани на Стара Загора. Радостен съм, че Стара Загора е символ на единството при решаването на кардинални проблеми на града и за държавата“, развълнувано каза първият ректор на старозагорската Алма матер.

Стара Загора
община Стара Загора


Той беше удостоен и с Почетен знак на Президента на Република България.

Стара Загора
община Стара Загора


Румен Радев в Стара Загора: Утрешният ден го градим днес

Новоизбраният двадесет и пети кмет на Млада Загора Гергана Желева вдигна високо символичния ключ на града като призова всички „да бъдем отговорни,да спазваме правилата в обществото, да се ангажираме и да ценим живота и свободата си“.

Стара Загора
община Стара Загора


В парк „Пети октомври“признателните потомци отдадоха почит на загиналите в боевете за Стара Загора и поднесоха венци и цветя на паметника „Защитниците на Стара Загора -19 юлий 1877 г.“ и символичния камък за възстановяването на града.
 

Стара Загора
община Стара Загора


Присъстващите разгледаха изложбата “125 години организирано тракийско движение в България“ , която беше представена около шадравана в парка. Експозицията е организирана от Тракийско дружество „Одринска епопея“.

Стара Загора
община Стара Загора


Традиционната годишна изложба на старозагорските художници „Есенен салон 2021“ вече може да бъде разгледана, но няма да има официално откриване и награждаване.

Стара Загора
община Стара Загора

община Стара Загора