/ община Стара Загора
Стара Загора празнува своя ден!

През 1879 година генерал-губернаторът на Източна Румелия – княз Алексанър Богориди, в присъствието на Търновския митрополит Климент, на областния управител Нестор Марков, на кмета на Стара Загора Стефан Салабашев, на служебни лица и много граждани, полага на централния площад основния камък за възстановяване на Стара Загора.

Стара Загора носи много дух в себе си! (СНИМКИ)

На 5-ти октомври кметът Живко Тодоров поздравява старозагорци с празника на града и припомня, че денят е символ на стремежа на предците ни да съграждат, а не да рушат.

Стара Загора
община Стара Загора


„На този ден през 1879 г., градът ни преживява знаменателно събитие – в сърцето на Стара Загора се полага първия камък, символ на възраждането от пепелта. Благодарни сме на хората, завещали ни новата Стара Загора- генерал-губернаторът на Източна Румелия – княз Алексанър Богориди, Търновския митрополит Климент, областния управител Нестор Марков и на кмета на Стара Загора Стефан Салабашев, защото ни има и нас днес. 

Възроденият ни град сега е зелен, модерен и проспериращ, изпълнен с млади хора.

Стара Загора
община Стара Загора


Нека заедно вървим напред, да бъдем единни, да не забравяме миналото на града-феникс и да градим доброто му бъдеще!", се казва в поздравителния адрес на кмета Живко Тодоров.

В празнични 5-ти октомври, президентът Румен Радев ще посети Стара Загора. 

В 9.30 часа, в катедралния храм „Св. Николай“ президентът ще присъства на молебен, отслужен от Старозагорския митрополит Киприан, на ритуала по издигането на националния флаг и знамето на Община Стара Загора. Държавният глава ще отдаде почит пред паметника „Защитниците на Стара Загора – 19 юлий 1877 г.“ и ще разгледа документалната изложба „125 години организирано тракийско движение в България“.

Стара Загора
община Стара Загора


На централния площад ще бъде връчено званието „Почетен гражданин“ на Стара Загора на проф. д-р Иван Божков и ще бъде предаден символичния ключ на града на Кмета на Млада Загора.

Отменят тържествата за празника на Стара Загора заради тежките пътни инциденти

Във връзка с тежките пътни инциденти, настъпили през последните дни в града, местната администрация променя програмата за отбелязване на 5 октомври-Ден на Стара Загора. 

Стара Загора
община Стара Загора


Отлага се провеждането на концертите на Общинския духов оркестър, както и „150 години с името Стара Загора“, с участието на ОФА „Загоре“, ДЮНХ „Жарава“, актьорите Ивелин Керанов и Елена Азалова със стихове за Стара Загора, в Културен център „Стара Загора“.

Днес Стара Загора е красив и динамично развиващ се индустриален град, университетски център, с много научни и културни институти. Град с достойно минало, изправен пред предизвикателствата на бъдещето.

Стара Загора
община Стара Загора


Град на поетите и художниците, правите улици и липите!