Модерно отделение по неврохирургия откриха в сливенската болница
Модерно отделение по неврохирургия откриха в сливенската болница / netinfo

Ново отделение по неврохирургия бе открито днес, 19 октомври в МБАЛ „Д-р Иван Селимински" - Сливен. Отделението е част от структурата на болницата от 1978 година, но досега не е имало собствено помещение. От днес вече е позиционирано в бившата театрална зала, която бе преустроена за нуждите на неврохирургия и разполага с осем легла. В отделението се извършва лечение на всякакви рани в областта на главата и лицето, лечение при сътресение, контузии на мозъка, оперативно лечение при доброкачествени и злокачествени новообразувания на главен и гръбначен мозък и други заболявания в сферата на неврохирургията. Екипът е от 15 души, от които трима лекари. Началник на отделението е д-р Атанас Янкабаков - неврохирург с дългогодишна практика и богат клиничен опит. 

Ремонтът на помещението е извършен за три-четири месеца. Изпълнителният директор на болницата д-р Васислав Петров изрази задоволство, че е спазен срока и откриването съвпадна с празника на Свети Иван Рилски, който се чества и като празник на българския лекар.

„Неврохирургичното отделение съществува в нашата болница от 1978 година и винаги е било като кукувица и гост на други отделения. За първи път има собствено помещение, в което колегите могат да работят спокойно и пациентите да се чувстват добре. Искам да пожелая на целия екип много успехи от тук нататък. Както са се борили за живота на пациентите до сега, да го правят и занапред, да развиваме и разширяваме колкото може повече дейността в отделението. Всички нови методи, които са открити, искам да ги правим при нас и нашата болница да стане център на  Югоизточна България, в който неврохирургията да бъде на едно високо ниво. Обещавам от името на ръководството на болницата по всякакъв начин да ви помогна това да се осъществи", каза д-р Петров. 

Д-р Янкабаков благодари, че ръководството на болницата е изпълнило обещанието си да построи помещение за нуждите на неврохирургичното отделение. „Имаме ново чудесно отделение. Остава ние да покажем, че наистина в Сливен може и трябва да има неврохирургия и това да стане като неотменима част от състава на болницата и всички да са свикнали с мисълта, че я има и могат да се лекуват тук. Ще дадем всичко от себе си да направим максималното. Направили сме много, но имаме да свършим още много. Предстои да се оборудваме със съвременна апаратура, която неминуемо ще даде един тласък ние да правим тук същите неща като в големите болници в България и в близко бъдеще да не им отстъпваме", каза неврохирургът.

На официалното откриване присъстваха областният управител Марин Кавръков, изпълняващият длъжността кмет на Община Сливен Недка Енергиева, директорът на РЗИ д-р Виолета Узунова, бивши лекари и медицински сестри на отделението, лекари и медицински сестри от болницата. Отец Йоан от катедрален храм „Свети Димитър" отслужи молебен за здраве на работещите в отделението и пациентите.