Мирен протест в Сливен
Мирен протест в Сливен / Здравка Танева

Стотици сливналии се събраха на протеста под надслов „Аз не съм кайма”, организиран от Сдружение „Свети Георги Победоносец”. Протестът, организиран в социалните мрежи е срещу расистки изказвания на малолетни роми в репортаж, излъчен по Нова телевизия.  Адвокат Момчил Пантелеев, който е член на Контролния съвет при сдружение „Свети Георги Победоносец” прочете исканията на протестиращите: „Да се налага върховенството на закона. Всеки да упражнява своите права, но и да изпълнява своите задължения; за всяко нарушение да има справедливо възмездие; партиите да прекратят порочната практика на държане на гласоподаватели в зависимост; равенство пред закона на всички.”. Той прикани политиците да покажат, че искат промяна.”

Исканията ще бъдат оформени, след което и изпратени до всички централи на партиите, уточни за Дарик Пантелеев и допълни: „Защото всички политически партии са отговорни за това унизително положение – не циганите, турците, българите, арменците, а партиите. Отглеждат си електората като в оранжерии и на всеки четири години берат гласове.”

В Районна прокуратура – Сливен вече е внесен сигнал за излъчения заснетите в репортажа малолетни, които скандират „Българите на кайма!” и се настоява да бъде образувана прокурорска преписка за извършено престъпление по чл.162 от НК – за проповядване или подбуждане към дискриминация, насилие или омраза, основани на раса, народност или етническа принадлежност.

Мирен протест в Сливен
netinfo

На протеста на площада пред сградата на общината имаше от тийнейджъри до старци, към множеството се присъединиха представители на политически партии, както и рокери.