Министър Лиляна Павлова посети Безистена и центъра на Ямбол
Министър Лиляна Павлова посети Безистена и центъра на Ямбол / Община Ямбол

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова инспектира днес ремонта на централна градска част в Ямбол и посети обновения Безистен.

„Виждам Ямбол изцяло променен, много по-красив и светъл“, сподели впечатленията си от града министър Павлова. Министърът на регионалното развитие и благоустройството инспектира ремонта на централна градска част в Ямбол, който се модернизира по проект, защитен по ОП „Регионално развитие“. Реконструкцията на ямболския център е пред завършване, остават довършителни работи по пускане на уличното осветление, монтиране на пейки и др.

Министър Павлова посети и обновения Безистен в Ямбол. Сградата е паметник на културата с национално значение и един от символите на града. Вътрешното пространство на Безистена бе изцяло модернизирано по проект, защитен по ОП „Регионално развитие“ 2007-2013 и пригодено към новата му функция на културно-информационен и туристически център.

Сградата има вече издаден Акт 16 и е въведена в експлоатация. До седмица предстои и официалното й откриване.
Залите на Безистена приютяват уникална изложба от редки икони и произведения на приложното изкуство от фонда на ямболската Художествена галерия „Жорж Папазов“, както и ценни експонати, предоставени от Регионален исторически музей – Ямбол. Наред с това историческото минало на града и региона е представено чрез съвременна интерактивна система, визуализираща в 3D-формат личности и събития от миналото. Прекрасната акустика на сградата обуславя използването й и като арена на различни музикални и театрални събития.

„Изключително съм впечатлена“, сподели при посещението си в Безистена министър Павлова. По думите й обектът ще предизвика туристически поток в града.

По двата проекта, променящи коренно облика на Ямбол, са вложени около 10 млн. лева, привлечени по ОП „Регионално развитие“.