/ Община Сливен
С 50 на сто ще бъдат намалени наемите на заведения за бързо обслужване, ресторанти, питейни заведения и кафе-сладкарници в Сливен.

Това решиха на заседание днес общинските съветници. Прието бе още и предложение за освобождаване от такса "тротоарно право". Мерките за бизнеса ще важат до 31 декември 2021 г.

Вижте къде може да се ваксинирате в Сливен

"Днешните решения са продължаване на политиката, която водехме през цялата пандемия, да правим каквото можем, за да облекчим много от засегнатите браншове", коментира пред журналисти кметът Стефан Радев.

Повечето са в толкова трудно положение, че не биха могли да платят. Някои от тях са затворили, при други приходите са незначителни, защото е спаднала посещаемостта. В общ интерес е те да минат през тези трудности, а общината да продължи да получава приходи от тях в бъдеще. В поведението на общината има икономическа логика да помага на партньорите си".

"По-малките приходи, които общината ще получи, заради тези мерки са в рамките на няколкостотин лева", каза в отговор на въпрос кмета По думите му, не се предвижда увеличаване на данъци с изключение на данъка за продажба на имоти. През тази година е имало голям брой сделки с имоти.

Заради пандемията, от заплащане на наеми ще бъдат освободени и пенсионерските клубове за почти цялата настояща година, от 1 февруари до 31 декември, като най-уязвима група.
БТА