Медицинските сестри протестираха днес
Медицинските сестри протестираха днес / netinfo

Около 100 медицински сестри и санитари от болница «Д-р Иван Селимински» в Сливен излязоха днес на едночасов протестен митинг. Насловът на протеста е "Да спасим сестринството за осъществяване на ефективни и качествени грижи” и „Не на хаоса в здравеопазването”. В протеста се включиха и останалите медицински сестри, лаборанти и акушерки от здравното заведение.

Тези, които изпълняваха в момента служебните си задължения подкрепяха своите колеги с трикольорни ленти. Медицинските работници искат да заемат своето достойно място не само като професионалисти, но и като стандарт на живот, заяви пред Darik.News Венета Начева председател на Регионалната колегия на съсловието. Протестиращите настояват Асоциацията да бъде включена като страна в националния рамков договор.

Необходима е и промяна на минималния осигурителен праг в бранша, който трябва да нарастне от 230 на 440 лева. От съсловието се надяват чрез диалог между заинтересованите страни да се постигне до консесус, добави още Начева.От началото на годината до сега в болничното заведение има 10 свободни работни места за медицински сестри, за които до момента няма кандидати, а работещите са 300.