Медици и психолози ще обучават надзиратели в затвора и служители на ареста в Сливен
Медици и психолози ще обучават надзиратели в затвора и служители на ареста в Сливен / Дарик Сливен, архив

Психолози, лекари и експерти със специални обучителни програми ще преподават на надзиратели и затворници. Направленията са парамедицина и поведение при общуване с наркозависими. Лишени от свобода в Сливен ще се обучават на ръчен текстил, съобщава Цветан Михайлов от Синдиката на служителите в затворите в България.

Програмата за работа с наркозависими е основана на задълбочено проучване на проблема, а модулите – сравнени с успешни външни модели за работа с наркозависими лица. На базата на анализ ще бъде разработена и адаптирана учебната програма, която ще бъде издадена и разпространена сред надзирателите в затворите и служителите в арестите, включително невключените в обучението, за да достигне до максимална аудитория от заинтересованите страни.

С проекта „Да спасиш живот” се очаква и подобряването на взаимоотношенията на надзирателите, затворниците и задържаните. Развиването на положителните качества на хората в тези затворени системи, придобиването и усъвършенстването на ключовите компетентности за работа с наркозависими лица, както и предхождащият анализ на проблема ще допринесат за по-добрите условия в местата за лишаване от свобода. Дългосрочната цел е още по-важна – мотивиране на надзирателите за по-ефективна работа и създаване на възможност лишени от свобода да получат квалификация, така че да се предотврати завръщането им обратно в затвора.

 

Останалите градове, в които ще се провеждат обученията са София, Пловдив, Ловеч.