/ dariknews.bg/архив
1609 нарушения на пътя са установени за една седмица на територията на ОД на МВР-Сливен. Създадена е организация за завишен контрол на  по-голяма част от пътните участъци и особено на местата с повишена концентрация на пътни произшествия  в региона. Контролът е  по отношение на неправоспособните водачи, спазване  ограничението на скоростта, застраховка Гражданска отговорност,  използване на обезопасителните системи и други.

През изминалата седмица екипи на Пътна полиция и районните управления в Сливен, Нова Загора, Твърдица и Котел са проверили 2106 моторни превозни средства, и 2310 лица. Полицейските служители са констатирали 1609 нарушения на Закона за движение по пътищата и Кодекса за застраховане.

Близо 2000 нарушения на пътя за седмица

С мобилни и стационарни камари в областта са установени 605 нарушения на скоростните режими. Стационарната камера на изхода на град Нова Загора е заснела 140 нарушения, с мобилните камери само в град Сливен за една седмица са заснети 315 нарушения, 94 от тях през нощта.

С останалите технически средства, разпределени в районните управления са установени в Котел- 73, Твърдица-77. За седмицата са издадени 518 електронни фиша.
За други нарушения са съставени 8821 фиша. Актовете са 59.

За неправоспособност са съставени 3 акта. 7 водачи са хванати да управляват след употреба на алкохол, като 6 от тях са с алкохол над 1,2 промила, за което са образувани бързи производства. 3 са употребилите наркотични вещества по време на управление. За неплатени глоби са отнети 13 шофьорски книжки. Прекратени са регистрациите на 9 автомобила.
 
Засякоха нерегистрирани автомобили

От отдел „Пътна полиция“ напомнят, че в края на 2017 г. влезе в сила разпоредбата от Закона за движението по пътищата (ЗДвП) за служебно прекратяване на регистрацията на пътно превозно средство на собственик, който в двумесечен срок от придобиването не изпълни задължението си да го регистрира на свое име.

От 12 юни в програмното осигуряване е добавена нова функционалност в АИС „КАТ Регистрация на ППС и собствениците им“ - служебно прекратяване на регистрацията на превозно средство, което се извършва автоматично за договори, въведени в Регистъра на ПС след 27 декември 2017 г. Така, ако нов собственик не изпълни задължението си по закон, превозното му средство ще бъде дерегистрирано служебно.

Намаляват катастрофите в Сливенско, двойно повече актове и фишове

От 06 март 2018 г. е изградена връзка между информационните системи на МВР и Нотариалната камара, с която се осигурява получаване на информация за договора за прехвърляне собствеността на ППС веднага след неговото сключване.

При неизпълнение на задължението се налага глоба или имуществена санкция в размер 200 лв.