Кандидат се отказа от кметската надпревара
Кандидат се отказа от кметската надпревара / Дарик Сливен, Архив

Заявление за отказ от участие в изборите е подал един от кандидатите за кмет на село Горно Александрово. Заявление в Общинската избирателна комисия е постъпило както от кандидата Георги Вълев, така и от партията - „Напред България".

„Такива неща се случват рядко. Бюлетините вече са отпечатани и са с неговото име. Съгласно указанията на ЦИК ние ще вземем решение за това, че го заличаваме, но не можем по никакъв начин да чертаем върху бюлетината и да го зачеркнем. Предстои да видим ще има ли гласували за него, въпреки че ще бъде заличен като участник" - каза говорителят на ОИК - Сливен Стелли Стефанова.

Бюлетините вече са пристигнали в Сливен. В събота, 24 октомври, в 14.30 ч. в зала „Май" започва предаването на материалите за всички секции, които са на територията на град Сливен, за селата това ще стане преди обяд същия ден, като началото е в 8.00 часа. Всички изборни книжа ще бъдат отнесени до СИК-овете с полицейски конвой.
До момента няма фрапиращи нарушения на изборния процес, с изключение на жалбите, които постъпват. До този момент комисията е разгледала 23 жалби, касаещи разлепени предизборни материали на неподходящи за целта места.

На 22 октомври ще стане ясно къде ще има отворени допълнителни секционни избирателни комисии, но има вероятност такива да има и в Женския затвор и в две от болниците в Сливен.

„Присъствах на обученията на членовете на секционните избирателни комисии, притесненията на хората са основно за приемането на изборните книжа след края на изборния ден" - обясни още Стефанова. Проблем ще създаде и изискването за две „тъмни стаички" за гласуване заради двата избора, които ни предстои да правим на 25 октомври - местните /за кметове и общински съветници/ и националния референдум.

„В секции до 200 човека ще има една „тъмна стаичка" и две урни, но доколкото разбрах не навсякъде, където са над 200, имат готовност да бъдат с две "тъмни стаички", което ще затрудни процеса, тъй като говорим за два вида избори, на два списъка, на две опашки" - коментира Стелли Стефанова.