Изтича срокът за подаване на декларация образец 6 от самоосигуряващите се лица
Изтича срокът за подаване на декларация образец 6 от самоосигуряващите се лица / Дарик Сливен, Архив

6 607 са самоосигуряващите се лица с активна регистрация в офиса на НАП в Сливен, които имат още три работни дни да подадат декларация образец 6 "Данни за дължими вноски и данък по чл. 42 ЗДДФЛ". Срокът за подаването на декларацията изтича на 30 април. Това е и срокът, в който самоосигуряващите се лица са задължени да представят таблица 1 и таблица 2 за определяне на окончателния размер за дължимите от тях осигурителни вноски върху действителния облагаем доход, които са част от годишната декларация за облагане на доходите на физическите лица за 2013 г, припомниха от приходната администрация.

В декларация образец 6 самоосигуряващите се лица отразяват сборът от дължими авансово осигурителни вноски през годината и тези, дължими при определянето на окончателния размер на осигурителния доход. Декларацията се подава в териториалната дирекция на Националната агенция за приходите по постоянен адрес.

До 30 април самоосигуряващите се лица трябва да внесат и окончателните осигурителни вноски за социално и здравно осигуряване. Окончателните осигурителни вноски се превеждат с различни кодове за вид плащане: за фонд Пенсии – 55 11 11; за ДЗПО в УПФ – 58 11 11;  и за здравно осигуряване – 561111. При попълването на платежните нареждания за окончателните осигурителни вноски задължително се посочва ЕГН на самоосигуряващото се лице.