Има тенденция към намаляване на трудовите злополуки
Има тенденция към намаляване на трудовите злополуки / netinfo

Тенденцията при производствените злополуки е към намаление, съобщи инж. Здравко Пехливанов, директор на Инспекцията по труда в Сливен по време на отбелязването на деня за почитане на трудовите злополуки.

 

През 2001 г. са регистрирани 5777, а през 2007 злополуките в страната са 3811.  За 2008 година в България има регистрирани 86 трудови злополуки, а в сливенска област има 1 смъртен случай от началото на годината, като за 2008 бяха 3.

В света от производствена злополука умира по 1 човек на 15 секунди.

 

Според Пехливанов тенденцията към намалението на злополуките на работното място се дължи най-вече на въвеждането на безопасна техника. Не е без значение и мотивацията на работодателите да създават условия на труд, отговарящи на нормите, ако очакват по-високи резултати от работниците.

Областният управител на Сливен Христина Чолакова, синдикалисти и служители на инспекцията поднесоха днес цветя пред паметната плоча на загиналите при трудови злополуки до комплекс „Печ” в центъра на Сливен.

 

Утрешният ден 29 април е определен за почитане загиналите при трудови злополуки по решение на КНСБ и КТ "Подкрепа" през април 1996 г.