Сливен
Сливен / Дарик Сливен
Продължават  активностите на Община Сливен за подобряване  спортната култура, физическата дееспособност и превенция на здравето на гражданите.  Както и друг път сме казвали обездвижването е бомба със закъснител, която убива половин милион европейци. Доказано е ,че: 
-        Обездвижеността взема повече жертви от тютюнопушенето и причинява смъртта на 500 000 европейци годишно;
-        Липсата на физическа активност е четвъртият водещ фактор за смъртността в глобален мащаб;
-        Заседналият начин на живот коства на Европа повече от 80 милиарда евро годишно – с 5 милиарда евро повече, отколкото светът  отделя годишно за лекарства против рак.

Бомбата със закъснител е възможно да бъде обезвредена и решението е просто. Достатъчни са 30 минути умерена физическа активност на ден, но трябва да  осъзнаем ползите от движението за нашето здраве, психика и работоспособност. Трябва да окуражим хората да се движат повече, за да видят истинските ползи от движението. Лесно и евтино е, просто трябва да се движим повече,  независимо кога и къде. Всеки трябва да намери своята доза движение -30 минути на ден могат да се натрупат от ходенето пеш на работа, слизане от градския транспорт една спирка по-рано, пренебрегване на асансьора, игра с детето или повече разходки за кучето и др.

Община Сливен подкрепя и подпомага инициативи, които стимулират хората да бъдат активни и да спортуват. Такова събитие е планински маратон „Хайдушки пътеки“, който се провежда за втори път от Фондация Стария бряст, Дирекция природен парк Сините камъни, Държавно горско стопанство и спонсори.
Новост тази година е, че граждани и представители на институциите ще могат да се включат в надпреварата. Специално за работодателите е изработена харта на работодателя  „Живот, здраве, планина“, в която са се включили няколко големи институции в Сливен.  Подписалите се ангажират да осигурят допълнителен ден отпуск или по друг начин да стимулират служителите си, включили се в маратона, според предмета си на дейност.

Участие ще вземат  представители на Областна администрация, Община Сливен, ВиК - Сливен, РЕГИОНАЛНА ДИРЕКЦИЯ НА ГОРИТЕ СЛИВЕН, Окръжна прокуратура Сливен,  Сливенската митрополия, ОД на МВР и други големи фирми. Адвокатска колегия Сливен се готви усилено за маратона, като ще има представители,  които ще бягат в тоги. Това съобщи адвокат Магдалена Данчева, инициатор в изготвянето и подписването на хартата. Тя изрази желание каузата „Живот, здраве, планина“  да  се превърне в традиционна проява за град Сливен.

Те ще се включат в масовия старт от 08.00  ч. на 21 октомври и ще   пробягат дистанция от 5 километра от площад „Хаджи Димитър“ до крепостта Туида  и обратно. Инициативата няма състезателен характер, важното е всеки да получи своето раздвижване.
Записването за масовия старт е на място до 07,45ч. пред Стария бряст.
        
До този момент за участие в маратона са се записали над 200 участници, които ще пробягат 42,195 км.
        
Призоваваме жителите на град Сливен да подкрепим участниците в маратона, като се включим в старта на маратона.