Готова е Програмата за управление на община Сливен 2011-2015 г.
Готова е Програмата за управление на община Сливен 2011-2015 г. / Дарик Сливен, архив

Обществена комисия да контролира изпълнението на инфраструктурните проекти от капиталовата програма на общината предлага кметът на община Сливен инж. Кольо Милев. В комисията могат да влязат общински съветници, служители от администрацията, строителни експерти, представители на медиите и граждани.

„Идеята е тази обществена група да следи пряко технологичния процес и  качеството, да алармира за нередности и да прави препоръки до кмета. С нея няма да открием топлата вода. Подобни добри практики съществуват и в други общини”, каза Кольо Милев и даде за пример община Добрич, където от 2004 г. комисия следи дейностите по рехабилитацията и реконструкцията на уличната мрежа.

Кольо Милев представи Програмата за управление на община Сливен 2011-2015 г., определяйки я като „амбициозна и отразяваща нещата, които и общинският екип, и гражданите на Сливен искат да станат факт".

При писането на Програмата общинското ръководство е взело под внимание икономически и демографски тенденции в развитието на общината през последните няколко години, а именно намаляващо население, спад в икономиката, увеличение на безработицата и висока неграмотност.

Управленската програма отчита и основните проблеми, с които общината трябва да се справи като неразплатени строителни работи, банкови заеми,  финансово нецелесъобразни и дългосрочни договори за общински дейности, трайно „замразяване” на  над 57 милиона лева в незавършено строителство. „При наличието на правни основания общината ще прекратява или изменя неизгодни за нея договори” – предупреди Милев. Той очерта и основните дейности, на които залага общината през четиригодишния период.