трафик на хора
трафик на хора / DarikNews.bg, архив
18 октомври е Европейския ден за борба с трафика на хора. Обявен през 2007 г. по инициатива на тогавашния заместник-председател на Европейската комисия Франко Фратин. За десета поредна година всички европейски страни отбелязват този ден, който е важна част от дългосрочния ангажимент на Европейската комисия за превенция и борба с трафика на хора.

Отбелязването на Европейския ден за борба с трафика на хора цели повишаване чувствителността на обществото към този феномен, водещ до сериозно нарушаване на основни човешки права и свободи.

Сливен ще отбележи Европейския ден за борба с трафика на хора с Информационен форум за студенти днес от 16:00 ч. в Аулата на филиала на Медицински университет – Варна в град Сливен.

Събитието се организира от Местната комисия за борба с трафика на хора в партньорство с Европейски информационен център Europe Direct Сливен и ще бъде открито от Пепа Чиликова – Заместник кмет и Председател на МКБТХ – Сливен.

Инициативата е насочена към стимулиране на младите хора да бъдат по-информирани относно актуалните форми и тенденции при престъплението „трафик на хора” – рисковете, методите на въвличане и начините за предпазване от съвременната форма на робство, както и към ангажиране на гражданското общество, властите, институциите в ограничаване на престъплението трафик на хора.