Елхово и Болярово с разреши- телно за депо за неопасни отпадъци
Елхово и Болярово с разреши- телно за депо за неопасни отпадъци / netinfo

Комплексно разрешително за Депото за неопасни отпадъци на общините Елхово и Болярово издаде Министерството на околната среда и водите. Документът официално бе връчен на кмета на община Елхово инж. Димитър Димитров.

Депото, за което община Елхово усвоява тази година 1 млн. лв. целеви средства, ще съдържа две клетки с общ капацитет 56 тона.

С комплексното разрешително се уточняват задълженията на оператора по експлоатация и поддръжка на съоръжението. С въвеждането на обекта в експлоатация ще бъдат определени и лицата, които ще извършват конкретните дейности по изпълнение на условията в разрешителното.

Позициите в разрешителното са разписани в 16 точки и се отнасят до прилагане на всички възможни мерки за предотвратяване на замърсяване на околната среда чрез прилагане на най-добрите налични техники. Включени са задължения по изграждане на пречиствателни съоръжения, както и контрол на пречиствателното оборудване; мониторинг, реда и начина за отчитане на емисиите на вредни вещества, както и използване на ресурси – вода, енергия, суровини, спомагателни материали и горива.

Позициите касаят още управлението на отпадъците - събирането и приемането им, временното им съхраняване, транспортиране, обезвреждане, контрол и измерване; предотвратяване на промишлени аварии и ограничаване на последствията от тях; задълженията на оператора при анормални режими на работа, при прекратяване на работата на инсталациите или на части от тях.

С въвеждането на обекта в експлоатация ще бъдат определени и лицата, които ще извършват конкретните дейности по изпълнение на условията в разрешителното.