Ефективно стачкуват и лесничеите в Сливен
Ефективно стачкуват и лесничеите в Сливен / netinfo

Ефективно стачкуват от днес служителите в Държавно лесничейство – Сливен, съобщи за Дарик председателят на стачния комитет Антон Митев. В осем часа в протеста се включиха 45 от работещите в лесничейството 70 човека.

Исканията са за поетапно повишаване на средното месечно възнаграждение, което да се увеличи до 100 процента от началото на 2008 г. В момента средната работна заплата в лесничейството е 330 лева, по-ниска дори от средната в бранша, която е 368, исканията са да стане 550 лева.

„Като се има предвид, че дейността ни е свързана с работа на открито, че много често имаме среща с бракониери, които са добре технически оборудвани и сме подложени на заплахи за живота по време на изпълнение на служебния си дълг, то исканията са съвсем в рамките на разумното” – подчерта Митев. Той добави, че гората остава приоритет в работата им и лесничеите са направили график за дежурства в гората, постоянно има коли и бракониерите няма да могат да се възползват от стачката.

Към исканията за по-добро заплащане служителите от Държавно лесничейство добавят заплащане на нощен и извънреден труд, промяна на категорията труд от трета във втора, подмяна на остарелите автомобили, които не могат да бъдат гаранция за безопасен труд, предоставяне на безплатна храна, осигуряване на работно и униформено облекло.

Територията на лесничейството е 44000 хектара, като един горски служител обслужва 1600 хектара.