До месец ще е ясно решението на съда по делото на Йордан Лечков срещу Илия Георгиев
До месец ще е ясно решението на съда по делото на Йордан Лечков срещу Илия Георгиев / БГНЕС, Архив

До месец Сливенският окръжен съд ще излезе с решение по делото на  срещу бизнесмена Илия Георгиев, известен като Манастира. На провелото се  на 24 феврурари заседание не са присъствали нито Йордан Лечков и неговият адвокат, нито Илия Манастира и адвокатът му.

„Не са представени и уважителни причини за неявяване, затова съдът приключи делото и обяви, че ще се произнесе с решение в едномесечен срок“, съобщи за Дарик съдия Мартин Данчев.

Бившият кмет на Сливен е заведе граждански иск за нанесени неимуществени вреди срещу Илия Георгиев. Лечков настоява да получи компенсация от 50 хиляди лева. По друго дело - срещу държавата и Окръжна прокуратура Лечков настоява да получи компенсация от над 500 000 лева. От тях 450 000 за причинени неимуществени вреди, 2 000 лв. - за имуществени и над 99 000 лв. - обезщетение за забава. Според иска, Манастира е причинил вреда, като е написал молба, по която прокуратурата в Сливен е завела дело за търговия с влияние. По това обвинение Лечков бе оправдан от Окръжен съд - Стара Загора. Делото срещу държавата и Окръжна прокуратура - Сливен е заведено след оправдателната присъда на Старозагорския съд. На 25 март 2011 г. Окръжният съд в Стара Загора обяви Йордан Лечков за невинен по обвинение за търговия с влияние и измама. Делото беше заведено по жалба на Илия Георгиев, по прякор Манастира. Според Манастира през 2005 г. Йордан Лечков е поискал и приел от него 5000 лева като дарение за ОФК "Сливен 2000". Срещу парите кметът обещал да съдейства пред държавните институции за изграждане на водопровод до бистрото на бизнесмена във вилна зона. Тогава съдът счете жалбата за неоснователна и обяви сливенския кмет за невинен.