Десет решения на общинските съвети е върнал областният управител на Сливен
Десет решения на общинските съвети е върнал областният управител на Сливен / Дарик Сливен, архив

Десет са върнатите за ново обсъждане решения на четирите общински съвета през първите три месеца на годината от областния управител Корнелий Желязков, а едно решение е оспорено пред Административен съд. Върнатите и оспорени решения основно се отнасят до изменения и допълнения в подзаконовите нормативни актове, приемани от общинските съвети и до управлението и разпореждането с имоти общинска собственост.

Върнатите за ново обсъждане решения на Общински съвет - Сливен се отнасят до отдаването под наем на имот, две за избор на управител в търговските дружества с общинско участие и дадено съгласие за преминаване на трасе за кабелно захранване в с. Горно Александрово през имоти общинска собственост, като обаче е включен и един държавен имот. „Имаше поставени дискриминационни условия при отдаването под наем, а при избора за управител не беше спазена приложимата нормативна уредба. Всички решения са преразгледани от Общинския съвет, като новоприетите решения са съобразени с мотивите на областния управител” – информира Желязков.

Три са върнатите за ново обсъждане решения на Общински съвет – Нова Загора. Едно от тях се отнася до изменение в Правилника за организацията и дейността на общинския съвет, неговите комисии и взаимодействието му с общинската администрация, относно начините за разгласяване на населението на общината актовете на общинския съвет. Другите две решения са разпореждане с имоти в с. Богданово и с. Коньово.

С върнатото решение на Общински съвет – Котел е дадено предварително съгласие за преминаване на трасе през имоти общинска собственост, но е включен и един държавен имот. То също е преразгледано и съобразено с мотивите на областния управител.

Две са решенията на Общински съвет – Твърдица, които областният управител е върнал и оспорил. Те се отнасят до изменение на Наредбата за символиката на община Твърдица, като се създава Знак на населено място. Законодателят е определил, че общините, а не населените места могат да определят свои символи и почетни звания съобразно закона. И двете решения са идентични, но освен горецитираните нарушения в първото не беше спазен и редът за издаване на нормативни административни актове. Това решение Общински съвет - Твърдица го отмени и административното дело е прекратено.

 

Решението, което е оспорено пред Административен съд – Сливен, без да е връщано за преразглеждане, е на Общински съвет – Нова Загора. То е свързано с определяне на възнаграждение на заместник-председателя на Общинския съвет в размер на 70 на сто от възнаграждението на председателя на Общински съвет - Нова Загора. Административен съд отхвърля оспорването, но от областна администрация Сливен е подадена касационна жалба до ВАС и делото не е приключено. Очаква се решение на съда.