Ден на отворените врати в съдилищата в Ямбол
Ден на отворените врати в съдилищата в Ямбол / Дарик Сливен, архив

Тържественото събрание на юристите от Ямболския съдебен район ще се проведе днес.

Поводът е 137-години от приемането на първата българска Конституция.

На събранието са поканени представители на Конституционния съд, Върховния административен съд и Върховния касационен съд. Днес Административен съд - Ямбол за пореден път ще отвори вратите си за граждани и ученици, които искат да се запознаят с работата на съда.

В 11, 40 ч. ще се проведе среща с ученици от Математическа гимназия. При проявено желание от посетителите ще бъде правена демонстрация на софтуерния продукт за синтез на речта. В 15,30 ч., при наличие на жалб, ще бъде направена реална демонстрация на случайното разпределение на делата в Административен съд - Ямбол.

Денят на отворени врати в Административен съд - Ямбол е посветен на празника на Конституцията, на юристите и на съдебните служители. В рамките на Деня на отворени врати Окръжен и Районен съд Ямбол също отварят вратите си за гражданите и гостите на Ямбол, които ще имат възможност да се запознаят отблизо с работата на съда и да наблюдават демонстрация на специализирания софтуер, предназначен за обслужване на хора със затруднено зрение, както и случайно разпределение на дела.

Ученици от ямболски училища ще имат възможност да присъстват на симулативен съдебен процес, както и да наблюдават реално съдебно заседание. За втора поредна година в програмата за деня на отворените врати се включват представители на почти цялата юридическа общност в Ямбол, за да представят работата на органите на съдебната власт отблизо.