Делото за взривовете край Петолъчката продължава през май
Делото за взривовете край Петолъчката продължава през май / Sofia Photo Agency, Архив

Делото за взривовете край Петолъчката продължава на 14 май. Предстои да бъдат наново назначени три от вещите лица, тъй като е установено, че са имали трудово – правни отношения с едно от пострадалите дружества, което е съхранявало боеприпаси на базата.

Пред състав на Районен съд Ямбол днес бяха изслушани криминалистична експертиза и експертизата, която трябва да определи щетите върху имотите по време на взривовете край Петолъчката. Делото се гледа при закрити врата, тъй като има опасност от разгласяване на държавна тайна.

Серия от взривове разтърси склад за обезвреждане на боеприпаси на фирма „Берета Трейдинг" край стралджанското село Лозенец на 5 юни 2012. Вследствие на инцидента загинаха трима от работещите в склада, а 10 техни колеги бяха ранени.

Осколки от взривяващите се снаряди достигнаха близките населени места - Лозенец, сливенското село Горно Александрово, Стралджа.

Подсъдими по делото са собственикът на базата Десислав Делев и началникът на производството Иван Пеев. Те са обвинени, че в качеството си на длъжностни лица не са предприели необходимите мерки за сигурност при работа с взривни вещества.