Да се извършва сериозен мониторинг на снегопочистващите фирми препоръча Христина Чолакова
Да се извършва сериозен мониторинг на снегопочистващите фирми препоръча Христина Чолакова / netinfo

Сложната метеорологична обстановка, недостатачната и остаряла снегопочистваща техника, или липсата на такава в малките населени места, както и несъобразяване от страна на почиващи в планинските бази с прогнозите за лошо време са причините, довели до усложнената обстановка в периода 2-7 януари. До този извод са стигнали присъстващите на съвещание в областна управа представители на четирите общински администрации, териториалните звена на министерствата и отговорните институции.

Въпреки отчета за добре свършена работа и недопускане затварянето на пътища от републиканската пътна мрежа, участниците в съвещанието са били единодушни, че са подценили бързото навлизане на циклона, съобщават от областния пресцентър.

Необходимо е всички действащи в такива ситуации организации да се ръководят от едно място, както и подпомагане с финансов ресурс за защита при бедствия, промени в нормативната уредба, дооборудване на планинската спасителна служба с необходимата техника, а планинските хижи да поддържат хранителни запаси.

От Гражданска защита са отбелязали, че една фирма не може сама да се справи с почистването на пътищата в такива ситуации и са препоръчали за по-голяма ефективност да се използва бездействащата техника на други фирми.

Да се извършва много сериозен мониторинг на снегопочистващите фирми, а институциите да подават своевременна информация – е препоръчала от своя страна областният управител Христина Чолакова.