БСП е за не повече от 650 лева заплата на общинските съветници
БСП е за не повече от 650 лева заплата на общинските съветници / Нелина Димитрова

Общинските съветници в Сливен да получават максимум 630-650 лева чиста месечна заплата е решил пленум на БСП. Това предложение ще бъде обсъждано с представителите на останалите политически сили, представени в местния парламент, съобщи председателят на Общинския съвет на социалистите Атанас Делибалтов. При формирането на сумата е взета предвид средната заплата, която получава служител в общинска администрация Сливен и от нея ще се вадят суми за отсъствия от комисии или заседания на Общинския Съвет.

„Причините са ясни - община Сливен далеч не е от най-богатите и трябва да се съобразяваме с това, търсейки възможно най-реалното възнаграждение.

От друга страна, никога не съм бил привърженик на сиромахомилството, тези хора работят там, поемат отговорности, винаги са в окото на бурята, както се казва, и няма как да оставим без внимание възнаграждението на този труд” - коментира Делибалтов.

Общинската организация на БСП в Сливен подкрепя апела на Изпълнителното бюро към подкрепящите проект АБВ социалисти да се самоопределят, каза още Делибалтов. Той изтъкна, че Уставът на БСП е категоричен в това отношение. „Лошо няма всеки да сформира каквато конкурентна листа сметне за добре, но не и да остава в конкурентните организации” - коментира Делибалтов. На 25 януари предстои заседание на общинската конференция на БСП в Сливен, на което ще се обсъждат номинациите за евродепутати, от които вече са изтеглени номинациите на Георги Първанов и Ивайло Калфин. След гласуване на листата, тя ще бъде изпратена на Областния съвет на БСП и от там към Националния съвет на партията, за да бъде подготвена в окончателния си вариант листата, която ще се гласува на конгрес.

Според Атанас Делибалтов организациите в цялата област Сливен са със същата позиция спрямо АБВ като вече заявените в Сливен и Нова Загора. Той каза, че лично негово мнение е, че причините за тези процеси са личности недоразумения и личностни амбиции в ръководството на БСП. „Стремежът е, според мен, използвайки авторитета, харизмата, влиянието, симпатиите, които имаше една част от наши бивши изтъкнати дейци, защото те вече работят за друга позиция, да постигнат някакъв вид политически реванш срещу настоящото ръководство. Аз мисля, че те няма да спрат, въпреки възможностите, които се дават за преосмисляне на намеренията им. И това неминуемо ще доведе до някакви щети в гласове на следващите изболи за европейски парламент за БСП.”