Броят на желаещите да постъпят в детските градини деца е по-голям от възможностите за прием
Броят на желаещите да постъпят в детските градини деца е по-голям от възможностите за прием / Sofia Photo Agency, архив

694 деца са били приети към 1 юни в детските градини и обединените детски заведения на територията на град Сливен, съобщават от общинска администрация.

„Броят на желаещите да постъпят в детски градини деца е по-голям от капацитета ни за прием. Към момента възможности за прием все още има в четири заведения - „Зорница”, „Детство”, „Звездица” и „Калина в кварталите „Стоян Заимов”, „Младост”, „Даме Груев” и „Комлука” (филиал „Клуцохор”)”, уточни заместник-кметът Иван Славов.

Детските заведения, осъществили максимален прием на деца, са ОДЗ „Еделвайс” и „Елица” в кварталите ”Дружба” и „Сини камъни”, а най-натоварени са детските градини „Синчец” в квартал „Клуцохор”, „Божур” и „Теменуга” в квартал „Република”.

„Към момента нямаме основания за съмнение относно нарушаване на правилата за прием в детските градини”, каза още Иван Славов, като допълни, че при предполагани нередности родителите на малчуганите могат да подават сигналите си до кмета на община Сливен.

Капацитетът за прием в една група е между 17–22 деца, но във всички целодневни детски градини в града пълняемостта е над 26–30, при среднодневно посещение на 22 деца, което е възможността на Общината чрез ЦДГ и ОДЗ да осигури максималния прием на деца.

През есента на тази година предстои откриване на нова целодневна детска градина в квартал „Ново село”, което ще даде възможност да се осигури допълнителен прием на още 100–120 деца в целодневно предучилищно възпитание.