Баба Станка навърши 90 години
Баба Станка навърши 90 години / Община Тунджа

Баба от Дневния център за стари хора в село Генерал Инзово навърши 90 години. Тя се казва Станка Паскова Кънчева и е категорична, че  своето дълголетие дължи на това, че винаги гледа напред с усмивка, оптимизъм и вяра, че утре денят ще е по-хубав. Готова е да посрещне още много нови неща, да бъде част от всичко, което животът може да  предложи в „Дневен център за стари хора”.

Баба Станка получи Поздравителен адрес и подарък от името на кмета на Община „Тунджа” Георги Георгиев. Гост на празника беше и кметът на селото Галин Пантелеев, Каля - дъщеря на рожденничката и нейни близки приятели.

Социалният работник на услугата Златка Георгиева подари на юбилярката колаж от нейни „живи” спомени – снимки, запечатали всички най-важни и значими моменти от нейния живот.

Голяма торта и вкусна почерпка зарадваха баба Станка и нейните гости. Сълзите, които бляскаха в очите й, бързо засъхваха, защото беше обградена от любовта на своите приятели и близки.

Целият живот на Станка Паскова Кънчева преминава в село Генерал Инзово. Омъжва се на 17 годишна възраст. Със съпруга си Кънчо създават семейство и отглеждат три деца - един син - Паско и две дъщери - Каля и Иванка. Но съдбата отрежда твърде рано да им отнеме мъжката рожба. През 1981 г. загубва и съпруга си.  Радва се на 4 внуци и на 5 правнука. Още като мома, заедно с родителите си, започва да се труди на полето и в земеделието. По-късно, вече семейна, заедно със съпруга си, продължават да обработват сами собствената си земя - с волове, с ралото. След като стават част от местното ТКЗС, тя продължава своята работа на полето като полевъдка - сеела, жънела с другарките от бригадата.

След загубата на сина си, намира утеха като поема грижите за малките внуци у дома, за да помага на своите дъщери. Като пенсионерка, грижите за домакинството - децата, животните, градината, са поверени изцяло на нея. Говорейки за своето семейство и близки, лицето й светва и се озарява. С гордост разказва за близките си роднини в Гърци - първи братовчеди по бащина и майчина линия.

Три пъти е имала възможност да ги посети в техните домове там. Жизнена, много позитивна и дейна - така е тя в дома, в Дневния център, в църквата. Говорейки за това, юбилярката бърза да покаже грамотата, връчена й от местния свещеник от църковния храм в с. Генерал Инзово.