АБВ ще внесе Законопроект за мораториум върху приватизационните сделки
АБВ ще внесе Законопроект за мораториум върху приватизационните сделки / Дарик Сливен

Да се надяваме, че в следващия парламент ще преобладават леви партии и то със смислени и съдържателни политики. Това заяви в Сливен председателят на партията Константин Проданов.

„Много се надявам левите парти да са в позиции да формират политика в следващия парламент, но като гледам обществените настроения имам усещането, че ще имаме парламент с доминираща дясна партия, с един обаятелен продавач на илюзии и може би националистическо патриотични формации. Това за съжаление гарантира, че десният тип управление ще продължи. Дано да съм лош пророк", коментира още лидера на АБВ.

В национален мащаб целта на ръководството на партията е да има представителство в новия Парламент от минимум 15 депутати. До дни се очаква да бъдат финализирани разговорите с Движение 21 и да стане ясен формата, по който АБВ ще се яви на предсрочните парламентарни избори, обяви Проданов.

Основният критерий, по който ще се определят кандидатите за народни представители е авторитет, съпричастност към левите идеи и избираемост, уточни Проданов. Централното ръководство няма да налага свои кандидатури, а изцяло ще се съобрази с желанията на хората по места.

В следващото Народно събрание от АБВ ще настояват за по - ефективни мерки за борба с корупцията и реформа на съдебната система. Константин Проданов заяви, че ще внесе Законопроект за мораториум върху приватизационните сделки, докато държавата не покаже, че може да защити обществения интерес. Корупционните практики в обществените поръчки пък биха могли да бъдат прекратени чрез превръщането им в публични чрез Интернет - от обявяването до изпълнението.

От АБВ ще настояват електронното правителство да заработи по ефективно, като така се премахне корупцията при лицензионните и съгласувателните режими. В сферата на съдебната система те са против съкращаване на административни съдилища и ограничаване на достъпа на гражданите до справедлив съдебен процес.

Константин Проданов е в Сливен, за да се срещне с членове и симпатизанти на партията.