8 избирателни секции в Ямбол се обособяват на нови места
8 избирателни секции в Ямбол се обособяват на нови места / Dariknews, Архив

101 избирателни секции на територията на община Ямбол са образувани във връзка с предстоящите на 25 май избори за членове на Европейския парламент. Няма промяна в обхвата и номерирането на секциите, с изключение на жилищен блок с административен адрес ул. „Д. Благоев” № 11 с Вх. А и Вх. Б, който преминава от секция №33 с място на гласуване ОУ „П. Р. Славейков” в секция № 17 с място на гласуване ул. „Ал. Стамболийски” № 14, съобщават от общинския пресцентър.

Новото при предстоящия евро вот е, че 8 от секциите се обособяват в различни от досегашните им места, с цел осигуряване по-добри условия за провеждане на изборния процес – както за избирателите, така и за работата на секционнните избирателни комисии. Досегашните четири секции в ПУ „Ив. Вазов” са преместени на нови места, заради лошото състояние на сградния фонд.

Останалите четири, които са засегнати от промяната, досега бяха в сградата на Комплексния център за социални услуги, в който вече се предлагат денонощно услуги на потребители и следва да се спазват строги хигиенни изисквания. Избирателните списъци ще се изготвят по постоянен адрес на избирателите и ще бъдат публикувани най-късно до 14 април на обявените от кмета места, като това важи за българските граждани.

Отделно, втора част на списъците, която обхваща гражданите на други държави - членки на Европейския съюз, ще бъдат публично обявени до 29 април. Преди това всеки гражданин на друга държава от ЕС, който желае да упражни правото си на глас, трябва да представи декларация по образец в общината в срок до 14 април.

Всеки избирател може да поиска отстраняване на непълноти и грешки в избирателния списък с писмено заявление по образец до кмета на общината не по- късно от 17 май. Удостоверение за гласуване на друго място се издава само на кандидатите за членове на Европейския парламент, членове на ЦИК, членове на РИК и на наблюдателите след подаване на писмено заявление по образец до кмета на населеното място по постоянен адрес.

Избирателите с трайни увреждания, които не им позволяват да упражнят избирателното си правото в изборното помещение, но желаят да гласуват с подвижна избирателна кутия, могат за подадат заявление по образец в писмена форма, саморъчно подписано и изпратено по поща, факс или чрез електронна поща до 4 май.