56 ученици от Нова Загора се подготвят за баскетболен турнир
56 ученици от Нова Загора се подготвят за баскетболен турнир / netinfo

56 ученици от 5 до 7 клас в Нова Загора, разделени в 4 групи ще тренират баскетбол и ще вземат участие в състезанията от Ученическата баскетболна лига „Овергаз” през тази учебна година. Стартът на инициативата бе даден днес с първата тренировка на децата и двустранна игра между участниците.

Целта на лигата е да обогати спортния календар на децата, както и да даде възможност на треньорите да селекционират талантливи деца за баскетболната игра. На всяко дете, участник в лигата ще бъдат раздадени по един баскетболен екип, а на всеки отбор по 2 баскетболни топки, съобщиха от организаторите. Ученическата баскетболна лига се провежда на четири етапа в периода на една учебна година.

Първият етап е през месец февруари следващата година, когато ще се проведе градско първенство, което ще излъчи представител в зоналния турнир в Ямбол. Градските шампиони ще имат право да включат в състава си до трима състезатели от другите ученически отбори от града и да сформират представителен градски отбор. До тогава децата ще тренират на игрищата в СОУ „Христо Ботев” и спортната зала на професионалната гимназия по техника и технологии, информира координаторът на проекта и технически директор на БК „Загорец” Иван Антонов.

Треньорите, които ще водят групите през тази година са Неделчо Колев, Георги Миланов и Пантелей Енчев.