5 нови специалности за учениците в областта
5 нови специалности за учениците в областта / Областна администрация - Сливен

 

Учениците от Сливенска област ще се обучават в 5 нови специалности, стана ясно по време на заседанието на Постоянната комисия по заетост към Областния съвет за развитие.

Професия „Екскурзовод”, специалност „Екскурзоводско обслужване”, нова за общината, ще се преподава в СОУ „Г. С. Раковски“ – Котел. Професия „Аниматор в туризма”, Специалност „Туристическа анимация” ще се изучава в Професионалната гимнация по хотелиерство и туризъм „Акад. Н. Неделчев“ – Сливен и СОУ „Г. С. Раковски“ – Котел. Тази професия е нова и за общините, и за областта. В Професионалната гимназия по икономика „Проф. д-р Д. Табаков в Сливен се усвоява нова за областта професия - „Организатор на Интернет приложения”, специалност „Електронна търговия”. Сред другите нови специалности са професия „Работник в озеленяването”, специалност „Озеленяване и цветарство” в СОУ „Н. Рилски“ – Твърдица, сащо нова за общината и областта и нова е и професия/специалност „Мехатроника” в Професионална гимназия по механотехника Сливен.

Председателят на Областния съвет областният управител Марин Кавръков каза пред комисията, че предложеният от СОУ „Г. С. Раковски“ – Котел прием по  Професия „Екскурзовод”, специалност „Екскурзоводско обслужване” и професия „Аниматор в туризма”, Специалност „Туристическа анимация” е от важно значение за общината, която има потенциал за развитие на туризма и са необходими млади специалисти. Той уточни, че многократно е обсъждан въпроса за необходимостта от модернизиране на специалностите и изрази одобрение за възприетият положителен опит на Професионалната гимназия по хотелиерство и туризъм „Акад. Н. Неделчев“ – Сливен относно новите специалности в областта на туризма, по които предлагат прием.

Комисията реши, че се възстановява професионално обучение в СОУ „Н. Рилски“ – Твърдица; не се предлага прием по едни и същи професии и  специалности в две или повече училища в една и съща община. Въпреки трудната реализация на прием във вечерна и задочна форма на обучение,  и през учебната 2013/2014 г. се заявяват паралелки във вечерна и задочна форма, за придобиване на  степен на професионална квалификация и степен на образование.