380 полицаи осигуряват спокойното протичане на изборите в област Ямбол
380 полицаи осигуряват спокойното протичане на изборите в област Ямбол / Дарик Сливен, архив

Около 380 служители на Областната дирекция на МВР-Ямбол участват в охранителнителни дейности и обезпечаване на обществения ред в изборния ден, от тях 300 отговарят пряко за охраната на местата за гласуване и на ОИК. Те ще се грижат за сигурността на 239 СИК, разположени в 169 изборни места.

Със заповед на директора на ОДМВР Ямбол е създаден Оперативен щаб за управление на силите и средствата, участващи в обезпечаването на обществения ред и сигурността по време на изборите. Разработен е план за дейността на структурните звена в дирекцията с цел гарантиране на сигурността, противодействие на престъпленията против политическите права на гражданите, опазване на обществения ред и охрана, осигуряване на пожарната безопасност и защитата на населението в периода на подготовка и при произвеждане на изборите. Създадена е оптимална организация за получаване, незабавно отработване и доклад на сигнали за нарушаване на обществения ред, подготвяно или извършено престъпление, включително и при нарушения, свързани с изборния процес.

В деня на вота в изборните помещения няма да бъдат допускани въоръжени лица, такива в нетрезво състояние, употребили упойващи вещества, и носещи обемисти и съмнителни предмети.

Създадена е необходимата организация българските граждани, които нямат издадена лична карта или не притежават валидни документи (лична карта или личен/зелен паспорт) защото са изгубени, откраднати, повредени, унищожени или с изтекъл срок, да имат възможност да упражнят правото си на глас, като се снабдят с необходимите документи.

На 25 октомври (неделя) звената за издаване на документи за самоличност в сградата на ОД МВР-Ямбол и в районните управления в градовете Елхово и Стралджа, ще бъдат отворени до 18.30 ч.

Служителите на група „Миграция" при ОДМВР - Ямбол също ще оказват съдействие на гражданите от Европейския съюз, заявили желанието си да участват в местните избори, да се сдобият с необходимите документи за гласуване (при изгубено, откраднато, повредено или унищожено удостоверение за пребиваване в страната). За да получат документ те трябва да подадат лично заявление в група "Миграция" в ОД МВР-Ямбол.

Гражданите могат да съобщават за забелязани от тях нарушения или евентуални престъпления, съотносими към отговорностите на МВР в изборния процес на тел. 02/982 22 32, факс: 02/982 56 46 и izbor@mvr.bg.