200 мегавата енергия от алтернативни източници планират в Сливен
200 мегавата енергия от алтернативни източници планират в Сливен / netinfo

Изграждане на нови мощности от 200 мегавата от алтернативни енергийни източници в Сливенска област до 2 години заляга в Областния план за развитие 2010 - 2013 г., заяви при представянето му областният управител Марин Кавръков.

Според него има сериозен интерес към инвестиции в областта на възобновяеми енергийни източници. Най-големият инвестиционен проект да 100 мегавата е на Мицубиши за изграждане на ветропарк в района на балканското село Бяла на стойност 240 милиона върху терен с площ 3000 декара.

Част от терените са държавни, има и земеделска и земя от горския фонд, с част от земята се е разпоредил Общинският съвет, но повече от 5 години там не са направени никакви вложения, каза Кавръков.

Електроразпределителното дружество за Югоизточна България вече откри първия модул на 50 мегаватов фотоволтаичен парк, а в района на Котел се планира 80 мегаватова мощност. Съществуващите до момента подобни мощности в областта са 25 мегавата.

Тъй като в района няма находища газ, въглища и нефт, а капацитета на водните ресурси е малък, трябва да се формира политика в това направление и да се наблегне на геопроучванията за доказване на наличие на нефтени шисти на малка дълбочина в района на Твърдица, смята Кавръков.

Той заяви, че ще покрепя усилията на МОСВ за привеждане на технологията на Топлофикация Сливен в съответствие с екологичните норми и ще се насърчава ръководството на предприятието за изграждане на прахоуловителна и сероочистваща станция и топлофикацията може да бъде препоръчана с подобен проект на държавната Насърчителна банка.