15 населени места в област Сливен са засегнати от наводнението
15 населени места в област Сливен са засегнати от наводнението / DarikNews.bg, архив

Валежите в Сливенска област продължават. Засегнати от наводнението са селата Бинкос, Мечкарево, Речица, Кермен, Скобелево, Биково, Младово, Крушаре, Желю войвода, Тополчане. Пострадали имоти и земеделски земи има в Бинкос, Селиминово, Гавраилово, Струпец, Мечкарево, Речица, Кермен, Скобелево, Биково, Младово, Самуилово, Крушаре, Желю войвода, Тополчане и Горно Александрово.

Кметовете на селата Бинкос, Мечкарево, Крушаре, Самуилово и Желю войвода имат готовност за евакуация на населението при необходимост. Проведени са акции за спасяване на животни в няколко населени места.

От Регионална здравна инспекция съобщават, че след проведените лабораторни анализи, няма отклонение от качествените показатели на питейната вода.

Всички реки и дерета в община Сливен са с повишен обем, но не преливат. Язовирите, с изключение на каскадните в Злати войвода не преливат. Контролирано по 150 куб. м/сек  се изпускат от язовир „Жребчево” , свободния обем към момента е 23 млн. кубика. Няма риск от преливане, съобщават от областна администрация. Язовир „Асеновец” е в нормални граници и не създава повод за тревога.

Наводнението е засегнало 15 села в областта. Няма пострадали. Към момента обстановката в община Нова Загора остава затруднена.Продължава отводняването на сгради.

В общините Котел и Твърдица няма критични ситуации.