/ Дарик Сливен, архив
С изложба „Йордан Кювлиев. Реконструкция“ Художествена галерия „Димитър Добрович“ и Регионален исторически музей-Сливен отбелязват 140 години от рождението на живописеца. Откриването е от 18:00 часа в зала „Сирак Скитник”. 

Йордан Кювлиев е роден през 1877 г. Получава своето художествено образование в Академията за изящни изкуства в Антверпен, Белгия. През 1903 г. се завръща в родния град Сливен, където се включва активно в културния и обществен живот.Твори в областта на портрета и пейзажа.Член на дружество „Съвременно изкуство“

.Макар и отишъл си само на 32 години, Йордан Кювлиев оставя ярко творчество - около 70 платна с етюди, портрети и пейзажи, с впечатляващ колорит. Запомнен е от съгражданите си като  модерна и културна личност, със свободен дух и широк размах.

Той бил първият шофьор в града със собствена кола, първият български художник, участвал в световното изложение в Сен Луис, САЩ, с картината си „Бащин дом“, той урежда първата музейна експозиция в библиотеката на читалище „Зора“ с картините, завещани от предшественика му Димитър Добрович.